Debiteurenbeheer: wie incasseert wat?

Gepost op: 15 juni 2017

Een incassobureau is kort omschreven een bedrijf dat voor andere bedrijven de debiteuren aanschrijft en probeert het verschuldigde geld binnen te halen. 


De taken van het incassobureau 

Over het algemeen is het zo dat een incassobureau ingeschakeld wordt door een bedrijf als de debiteur drie keer aangemaand is en nog niet heeft betaald. Het incassobureau gaat dan uit naam van zijn cliënt/ bedrijf x/ de debiteur een incassobrief sturen en mag aan het verschuldigde bedrag een bedrag bij optellen. Op de site van de Rijksoverheid kunt u zien hoeveel dat wettelijk mag zijn. Een crediteur mag minimaal €40,00 incassokosten vragen. Voor de eerste 2500 15 % erbij doen, dan 10% voor de volgende 2500, dan 5 % voor de volgende 5000, 1 % voor de volgende 190.000 en 0,5 % voor boven de 200.000.


De klos van het incassobureau

Met andere woorden de debiteur zal altijd duurder uit zijn bij een incassobureau dan bij een normale schuldeiser. Het incassobureau kan na een eerste schrijven als er niet betaald wordt bij de volgende keer weer een bedrag er bovenop doen maar kan ook rente gaan rekenen en/of BTW. Zo kan de debiteur steeds verder in de problemen komen. Dit is gedaan om af te schrikken maar wordt door de debiteur ook als zeer hinderlijk ervaren, want hij heeft het gevoel nooit van zijn schuld af te komen. 


De goede en slechte incassobureaus

Bij goede incassobureaus zal je altijd een betalingsregeling kunnen treffen. Er zijn ontzettend veel van dit soort bureaus in Nederland. Een schatting die te vinden is op internet spreekt van een aantal van 600. Of dit ook klopt is niet helemaal zeker. Hoe weet je als schuldeiser welke je het beste in de arm kunt nemen en hoe weet je als debiteur of je te maken hebt met een goed bekend staand bureau? Dit kun je controleren door te kijken of het betreffende incassobureau is aangesloten bij de NVI, de nederlandse vereniging van gecertificeerde incasso-ondernemingen. Deze dragen een keurmerk van betrouwbaarheid en goed gedrag. Kijk bijvoorbeeld op de site van de Incasso Associatie Nederland.


De moraal van het verhaal

Tenslotte kun je zeggen dat niemand graag iets te maken heeft met incassobureaus. De schuldenaar niet omdat hij steeds meer moet opbrengen als hij niet betaalt, de schuldeiser niet omdat de kans erin zit dat ook het incassobureau niet de debiteur zal kunnen bewegen te betalen en zo lopen zij als schuldeiser hun geld alsnog mis. Maar toch is het goed dat ze er zijn, die bureaus, want er zijn behalve mensen die echt niet kunnen betalen ook mensen die het wel kunnen maar even "geholpen" moeten worden.

Delen

Archief


Recente artikelen